Triggerpoint massage

Abonneren op RSS-feed

hoofdpijn triggerpoints

Triggerpoint massage

Wat zijn triggerpoints

Veel mensen hebben last van pijn. Soms komt dat door een verkeerde houding, te weinig bewegen of door stress. Er kunnen spierknopen ontstaan in je spieren die ervoor zorgen dat de pijn niet overgaat. Deskundigen noemen dit soort spierknopen ‘triggerpoints’. Triggerpoints zijn plaatselijk verkrampte plekken in een spier, die niet meer vanzelf ontspannen.

De normale toevoer van zuurstof en voedingsstoffen wordt hierdoor bemoeilijkt, wat het probleem nog verder versterkt. Door het plaatselijk samentrekken van de spier wordt deze op andere plaatsen strakker gespannen. Dit vermindert de spierkracht: de spier wordt zwakker. Spieren rondom het triggerpoint gaan de taken overnemen en kunnen op hun beurt triggerpoints ontwikkelen, als een olievlek kunnen triggerpoints zich zo langzaam uitbreiden. Zo ontstaat er niet alleen pijn in en rondom het triggerpoint, maar vaak juist op veel verdere afstand waar je het niet verwacht. Zo kan een triggerpoint in de nek zware hoofdpijn geven, of een triggerpoint in de schouder leiden tot pijn in de hele arm.

Veel voorkomende klachten

rugpijn triggerpoints

Veel voorkomende klachten waarbij triggerpoint massage heilzaam kan zijn:

  • Hoofdpijn
  • Migraine
  • Spanning in de nek en schouders
  • Lage rugpijn
  • Pijn in heup en knie

Behandeling van triggerpoints is helaas nog vaak onvoldoende onderkend en krijgt dan onvoldoende aandacht.

Wanneer is triggerpoint massage heilzaam

Triggerpoints kunnen een veelheid van klachten veroorzaken en kunnen in principe in het hele lichaam voorkomen. Triggerpoint massage is doorgaans heel plaatselijk, precies op de juiste plek.

De symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt kunnen een aantal vormen aannemen en blijven niet beperkt tot pijn. Andere gevoelens kunnen zijn: gevoelloosheid, tintelingen, zwakte, gebrek aan coördinatie, stijfheid, zwelling en bewegingsbeperkingen. Ook hoofdpijn en migraine kunnen door triggerpoints in de nek en schouder worden veroorzaakt of worden versterkt.

Wat is triggerpoint massage

De techniek van triggerpoint massage is in feite simpel en kan meteen al behoorlijke verbetering van de klachten en bewegingsmogelijkheden geven. Triggerpoints echter hebben, zeker in het begin van een behandeling, de neiging steeds terug te komen en vooral een regelmatige simpele korte behandeling kan effectief zijn op langere termijn.

De kunst bij triggerpoint massage is vooral het lokaliseren van de triggerpoints omdat de pijn vaak uitstraalt naar hele andere gebieden, soms ook waar je het niet verwacht.

Ondersteunend is het aan te bevelen om eenvoudige oefeningen thuis te doen. Soms meerdere keren per dag enkele minuten zelf behandelen kan het laten verdwijnen van triggerpoints enorm bevorderen.

Triggerpoint massage als stoelmassage

Triggerpoint massage is soms mogelijk als stoelmassage. Dit is wel afhankelijk van de plaats van de triggerpoints, die echter vaak voorkomen in het gebied van rug en schouders. Ik dat geval is de triggerpoint massage prima uit te voeren als stoelmassage. 

Stoelmassage is vaak wat eenvoudiger en sneller te doen dan massage op een massagetafel en een massagestoel is makkelijk mee te nemen naar een locatie.

 

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Mededeling betreffende gezondheids maatregelen

Bij Balinesemassage wordt veel waarde gehecht aan ieders gezondheid. 
Indien u verkoudheid, griep (corona) of andere gezondheidsklachten heeft die zich makkelijk kunnen verspreiden verzoek ik u te wachten met het maken van een afspraak totdat de klachten zijn verdwenen om zo verspreiding te voorkomen.