Holistische benadering

datum: 23 februari 2022

In de holistische geneeswijze hangt alles met elkaar samen. Iets kan niet bekeken of geanalyseerd worden door naar een gedeelte van dat geheel te kijken... De mens is één geheel: het lichaam en de geest horen bij elkaar, het één bestaat niet zonder het ander. De connectie is soms onbewust.

Dat maakt dat stress en spanning in het hoofd zich gemakkelijk, onbewust, vertaalt in blokkades en klachten in de rest van het lichaam.
Het simpelweg technisch behandelen van een klacht neemt soms de werkelijke oorzaak niet weg, namelijk de spanningen in het hoofd.
De rationele en wetenschappelijke benadering van de maatschappij zorgt soms dat we ‘in het hoofd’ leven en het gevoel vergeten. De verbinding is verzwakt: we beredeneren vooral en verwaarlozen het gevoel.

Dat is waarom massage soms een onverwachte uitwerking kan hebben op de geest, inzichten kan verschaffen en klachten kan verminderen, onverklaarbaar, soms pas op een later moment. En de uitwerking is eigenlijk altijd positief – meer balans tussen verstand en gevoel, en daardoor het loslaten van spanningen.

Wanneer je dat gevoel krijgt, niet kunt beredeneren, maar wel voelt dat het goed is, dan heeft de massage een stukje van zijn werk gedaan. Het besef dat je gevoel ook mag meepraten.

Dat is waarom regelmatig massage eigenlijk hoort bij  goed voor jezelf zorgen. Dat is wat je achteraf beseft.

When the mind is still meditation

When the mind is still

datum: 26 oktober 2021

 

De warmte

De rust

De langzame zachte bewegingen over mijn lichaam

De indringende muziek.

 

Het maakt dat ik bijna in slaap val

Maar toch ook niet – mijn geest komt tot stilstand

Mijn gedachten concentreren zich

Ik lijk veroordeeld tot mezelf, zonder de wereld om me heen.

 

Ik kom in een soort van ‘ZEN’ toestand

Wat dat dan ook mag zijn

Er is even geen ontsnappen aan – geen afleiding

Ik voel dat de sfeer breekbaar is, kwetsbaar.  zo mooi.

 

Ik kom te mezelf. Wie ik werkelijk ben – wat ik werkelijk wil – wie ik werkelijk wil zijn.

Dat is het inzicht dat ik krijg.

Dat is wat massage met je kan doen.

 

When the mind is still – the answers you seek will come.

 


Sapta Chakra 1899 British Library
SaptaChakra, 1899. Bron: The British Library.

Energetische massage

datum: 20 augustus 2021

Oorsprong van energetische massage

Met name in het verre oosten zijn lang geleden diverse theorieën op gebied van gezondheid ontwikkeld in een tijd dat de medische wetenschap in een heel andere fase was dan nu. Er was, en is, in Aziatische landen veel meer de overtuiging dat lichaam en geest elkaar nodig hebben, bij elkaar horen en met elkaar in balans moeten zijn om het geheel goed te laten functioneren.

Gevoel en ratio

Een logische gedachte, die tegenwoordig weer meer terrein wint.
In onze rationele wereld is het lastig omdat het met gevoel te maken heeft en dat is niet dubbel en dwars wetenschappelijk te bewijzen, net zoals het niet te bewijzen is dat we gevoel hebben en hoe het werkt. Maar iedereen weet dat gevoel wel degelijk bestaat.

In de hectische Westerse wereld is het gevoel steeds meer op de achtergrond geraakt. Echter als we ons gevoel verwaarlozen gaat dat zich vroeg of laat toch wreken. We weten allemaal dat stress, wat een gevoel is, kan leiden tot allerlei lichamelijk klachten.  

Energetische massage

Energetische massage is afgestemd op de energie in het lichaam. Energetische therapie leert je weer opnieuw je lichaam te ontspannen op plekken die gespannen of pijnlijk zijn en te leren luisteren naar jezelf.

Kenmerk van een energetische massage is dat het een zachte en contactvolle manier van aanraken is. Het lichaam wordt als het ware uitgenodigd om te doen waar het klaar voor is en er wordt niets afgedwongen. Zo krijgt het lichaam de tijd om zich te openen en te ontspannen op zijn eigen tijd en manier.
Als ontvanger kun je zo contact maken met gevoelens en herinneringen die in je lichaam aanwezig zijn.

Energetische massage brengt je weer in contact met je eigen kern, je innerlijke stem, die we zo gemakkelijk voorbij rennen of die we liever niet willen horen… want het zegt ons wat we zijn, wat we willen, welke verlangens er in ons zijn en hoe we in het leven staan.


Quiet the mind

Bij jezelf blijven – naar je zelf gaan.

datum: 14 juni 2021

Bij jezelf blijven is een hele kunst, zeker op dit moment. Waar wil jij naar kijken en luisteren, waar wil jij je mee verbinden?

Alles is energie en dus een frequentie. Het is daarom belangrijk dat je jezelf omringt en voedt met de frequentie die jou laat stralen en groeien. Alles wat jouw frequentie omlaag brengt mag je negeren. Dat is niet voor jou.

Maar hoe doe je dat dan?

Er zijn meerdere manieren. Het is maar net wat werkt voor jou.
Soms heb je gewoon een hulpje nodig, een klein zetje. Het bewustzijn is er al, maar je hebt moeite om je los te maken van de dagelijkse dingen.
Om je zuivere zelf, je ziel, te laten spreken is er maar één manier:

Kom tot jezelf!

Laat de mening of gedachte van anderen je niet laten meeslepen of laten beïnvloeden. Daarom moet je niet naar mij luisteren, of naar wie dan ook. Je moet alleen naar jezelf luisteren.
Ik kan je slechts de aanzet geven. Een massage is daar een mooie manier voor:

  • Geef je over aan de totale ontspanning.
  • Laat de gekozen muziek bij je binnenkomen.
  • De geur van de olie brengt herinneringen in je naar boven.

Het totaal stelt je in staat de wereld om je heen even lost te laten:

Quiet the mind

Schakel je gedachten even uit, maak je even vrij van de verplichtingen en van wat iedereen en de maatschappij van je verwacht en wat eigenlijk vooral als ballast en verplichtingen voelt.
Voel de vloeiende bewegingen van de massage. Laat de muziek bij je binnenkomen terwijl de heerlijke geur van de olie je gedachten overal heen laat dansen.
Nieuwe energie komt naar je toe, je realiseert je wat je eigenlijk werkelijk zoekt, zou willen, wat voor jou eigen echt belangrijk is in het leven. Laat de inspiratie tot leven komen.

Enigszins verdwaast hoor je na een tijdje dat de massage klaar is. Langzaam landt je weer op deze wereld, met al zijn verplichtingen en verwachtingen.

“En wat is er nu eigenlijk veranderd?” zegt de kritische kant van je dan.

Echter – een onwerkelijk gevoel heeft zich even van je meester gemaakt. Je ziel heeft gesproken, en dat is zuiver. Zuiver voor jou.
Geloof me, je ziel spreekt, maar je ziel schreeuwt niet. Je moet stil zijn om te luisteren. De nacht na de massage, de dagen daarna, de weken daarna – je ziel heeft gesproken en nieuwe inzichten komen naar voren. Soms meteen, soms langzaam.

De oplossing heb ik je niet gegeven, die geef je zelf. De oplossing die voor jouw werkt.
Maar wellicht heb ik je met de massage wel dat kleine zetje kunnen geven dat je nodig hebt, om je ziel te laten spreken:

Wees stil en luister goed.


De kracht van aanrakingflowers

datum: 15 september 2020

Nog nooit had ze het aangedurfd om haar rug te laten masseren.
Nu genoot ze van de weldaad die de stimulerende handen haar gaven.
Ze voelde hoe de spanningen langzaam van haar afgleden en merkte dat haar lichaam zich beetje bij beetje weer oplaadde met een tintelende en frisse nieuwe energie.

Massage geeft een geestelijk veerkracht, harmonie en evenwicht. Daardoor voel je je als mens weer wat energieker en is het wat makkelijker om je problemen onder ogen te kunnen zien.
Het gebruik van etherische olie kan hierbij een extra stimulans geven. De plantenextracten in de olie hebben een heilzame werking op het lichaam, waarbij elke plant weer een andere geneeskrachtige werking heeft.

Een werking die zowel kan uitwerken op lichamelijke klachten, maar ook op onze geest.


Gember olieGember olie

Massage met speciale olie

datum: 3 september 2020

Voor massage wordt gebruik gemaakt van olie. Hierin zijn diverse soorten olie die als basis worden gebruikt. Deze olie is op zich uitstekend om massage mee te doen.

Om de massage een extra dimensie te geven kunnen er etherische oliën worden toegevoegd aan de basis olie. Dit wordt zeker niet door elke masseur of masseuse gedaan, maar is een extra specialiteit. Goede etherische olie wordt bereid uit plantendelen en zo ontstaat een extract, geconcentreerd als olie.

Er zijn vele vele soorten etherische olie, met elk een eigen werking. Sommige zijn heel bekend, zoals lavendel, of lemongrass. Andere zijn minder gangbaar, maar kunnen een heerlijke uitwerking hebben.

Gember olie

Gember heeft een heel sterk verwarmend effect, en dat is niet alleen lichamelijk te merken. Ook psychisch is gember een sterke stimulans. Lichamelijk is gember heilzaam bij kramp, reumatiek, verstuikingen, spierpijn en vermoeide spieren. Psychisch is gember is een goede keuze bij hoofdpijn, spanningen en nerveuze uitputting. Ze helpt om direct blokkades te doen smelten, waardoor er een vurige wilskracht kan ontstaan.

Gember is in China al duizenden jaren gebruikt als ingrediënt en de keuken, Griekse bakkers gebruikten het al 2800 jaar geleden in hun broden. Voor massage kan een geringe hoeveelheid van het extract aan de massage worden toegevoegd waardoor het tijdens de massage door de huid wordt opgenomen.

Gemberolie wordt gemaakt uit de wortel van de plant. Om 1 kilogram etherische olie  te maken is 50 kilogram wortel nodig.


datum: 20 augustus 2020

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen of verhardingen in een spier. Doordat je lichaamsweefsel rondom zo’n triggerpoint zich aan zo’n verkramping gaat aanpassen, ontstaan in het omringend gebied gemakkelijk andere ongemakken die zelfs kunnen uitstralen naar gebieden verder weg.

Zo kan spanningshoofdpijn mede worden veroorzaakt door triggerpoints in de rug, nek en schouders, waarbij het vaak een combinatie is van deze triggerpoints en ongewenste spanning op omliggende spieren.

Bij triggerpointmassage zoekt de masseur de spierknopen op, om die vervolgens te masseren. Dat gebeurt met kleine, diepe bewegingen. Je kunt triggerpointmassage ook zelf uitvoeren. Spierknopen in je rug of billen kun je bijvoorbeeld ‘behandelen’ door een stuiterballetje op de grond te leggen en erop te gaan zitten of liggen. Daarbij moet je de druk op het te behandelen triggerpoint opvoeren, vasthouden en loslaten. Door dit regelmatig te doen, kun je soms van hardnekkige klachten afkomen.


Zen, do you feel it?

Zen

datum: 25 augustus 2020

Een populair woord dat vaak wordt gebruikt om een staat van welbevinden te omschrijven: lekker in je vel zitten; alles valt op zijn plaats – eventjes in balans.

Een vorm van meditatie, in de oorsprong echter een Boeddhistische levenskunst, een manier van leven die zich uitstrekt over alle activiteiten van de mens.

Deze Japans georiënteerde levensbeschouwing kent vele vormen en specialiteiten: het basisdoel blijft nog steeds de volledige verlichting van de mens door de ontdekking van zijn eigen ‘ik’.

ZEN is een vorm van leegte: wijsheid en stilte in jezelf, zoals Boeddha dat óók deed. Een middel tot verlichting.

Tegelijk ongehecht en verbonden zijn. Een te sterke focus verhindert het om te zien wat er nu is. ZEN – leegte – doorbreekt het denken in middelen en doelen. Een contrast met onze Westerse cultuur met al onze efficiency theorieën en protocollen.

Do you feel it?

ZEN moet je doen om het te voelen. Loslaten – leegte – om vervolgens tot jezelf te komen.

Even de tijd nemen om tot de staat van het loslaten te komen, en jezelf opnieuw in te vullen. Meditatie, stilte? Wat werkt voor jou, dat is goed.

Massage is een krachtige manier om in korte tijd tot een staat van loslaten te komen. Er zijn vele vormen van massage, vele types masseurs, en vele invullingen, die elkaar als een opeenstapeling van factoren aanvullen, versterken.

De warme ruimte, gevuld met de licht-kruidige geur van de massageolie; een geur die zich langzaam opbouwt naarmate de massage vordert omdat de olie over een steeds groter deel van het lichaam wordt verdeeld en zo vanaf een groter oppervlak haar geur afgeeft. Hoewel je de geur steeds minder ruikt – het reukvermogen past zich gaandeweg aan, je ruikt in het begin het – word je langzaam meer één met de kruidige olie als het reukvermogen langzaam wordt verdrongen door de opname van de kruidige plantenextracten door de huid.

Er is gezegd dat ik alles even moet loslaten, dus dat probeer ik te doen. Ik voel me comfortabel, liggend onder de dunne sarong. Ik luister gewoon maar naar de heerlijke tonen van de muziek die mij heen en weer laten glijden. Ik voel de warme olie op mijn huid. De handen bewegen zich soepel en vastberaden. Soms stevig en zwaar, dan weer vederlicht dansend. Ik merk dat ik langzaam in een soort sluimertoestand ben gekomen door de massage. Mijn gedachten zweven, soms denk ik gewoon nergens aan – leegte. Dan weer bedenk ik wie ik eigenlijk ben en wat eigenlijk bij mij zou passen en wat ik zou willen. Dan weer laat ik het los en denk ik weer aan niets – heerlijk eigenlijk.

Dan ineens is de massage afgelopen. Nu al? Ik moet even bij zinnen komen voordat ik rechtop ga zitten. Even heb ik tijd nodig om mijn gedachten op een rijtje te zetten. Pff, hoe laat is het? Ohh ja….

Wat was het ook al weer? Loslaten – leegte – tot jezelf komen?

Loslaten - Zen

Was ik nu ZEN? Of is het een werkwoord? Ik heb eigenlijk helemaal niks gedaan, allen passief liggen genieten van de massage. Of toch? Het loslaten misschien? Dan is dat het wat ik heb gedaan. Gelukkig, toch nog iets gedaan, dus is het wellicht toch een werkwoord. Nou ja wat maakt het ook uit.

Onderweg naar huis voel ik mijn benen enigszins zwaar, maar toch niet onprettig. Dan denk ik er aan dat massage natuurlijk een lichamelijk effect heeft. Het masseren van de spieren? Lichamelijk effect? Ohh ja, natuurlijk, met dat idee was ik gegaan.

De massage is een lichamelijke aanraking en het effect is dat het mij aan het denken heeft gezet over mezelf. Opeens lijkt het fysieke effect ondergeschikt aan het mentale effect. Ik moet het gewoon maar los laten denk ik dan. Dat was me ook gezegd bij aanvang van de massage, alleen ik had gedacht dat het zou gelden tijdens de massage, niet daarna ook nog. Het lijkt dat er een cirkeltje rond is, ik voel me prettig en ontspannen, en daar ging het uiteindelijk om.


Mededeling betreffende gezondheids maatregelen

Bij Balinesemassage wordt veel waarde gehecht aan ieders gezondheid. 
Indien u verkoudheid, griep (corona) of andere gezondheidsklachten heeft die zich makkelijk kunnen verspreiden verzoek ik u te wachten met het maken van een afspraak totdat de klachten zijn verdwenen om zo verspreiding te voorkomen.