Hoofdpijnklachten

hoofdpijn

Hoofdpijn

datum: 20 februari 2024

Hoofdpijn: klachten en oorzaken

Hoofdpijn kan vervelende klachten geven. Vaak kan het dagelijks leven wezenlijk be├»nvloed worden door deze klachten, die soms dag en nacht aanwezig kunnen zijn. Niet zelden resulteert hoofdpijn in een slechte nachtrust waardoor je niet uitgerust de nieuwe dag kunt beginnen. Niet goed uitgerust zijn maakt vervolgens weer meer vatbaar voor nog meer hoofdpijn en prikkelbaarheid. 

De oorzaak van hoofdpijn is vaak niet zo makkelijk vast te stellen. Ik kom mensen tegen die echt al heel wat onderzoeken hebben gehad in de reguliere gezondheidszorg, en vaak zonder duidelijk resultaat.

Het gebruiik van pijnstillers kan natuurlijk op dat moment een oplossing bieden, maar het is duidelijk dat dit symptoombestijding is en niet echt een oplossing om mee door te gaan op lange termijn.

Vreemd genoeg merk ik ook regelmatig dat de oorzaak simpeler is dan gedacht. 

Wanneer iemand voor massage komt heb ik altijd wel een gesprekje vooraf om te bepalen welke massage passend is voor die persoon waarbij eventuele klachten en aandachtspunten uiteraard worden besproken. Als hoofdpijn dan wordt genoemd neem ik dat zeker mee in de behandeling.

Het komt toch echt regelmatig voor dat ik bij het begin van de massage meteen al voel dat het gebied van de schouders en de nek behoorlijk onder spanning staat. De spieren voelen hard en ondoordringbaar aan, bewegingen van het hoofd en het schoudergebied zijn daarbij soms beperkt en / of pijnlijk. Deze gespannen spieren kunnen wel degelijk een (mede)oorzaak zijn van fikse hoofdpijn, terwijl dat bij diverse onderzoeken steeds over het hoofd is gezien.

Massage en een oplossing voor hoofdpijn

Als ik voel dat het gebied van de nek en schouders blokkades heeft, dan kan ik met massage de blokkades vaak opheffen of verzachten. Afhankelijk van de intensiteit van de blokkades is het te bepalen welke methode het meest effectief is. Een al te stevige aanpak kan soms te voortvarend zijn, dan is het gebied te gevoelig ken kan deze massage niet verdragen waardoor de klachten (tijdelijk) verergeren. Soms is het dan beter voor een rustige aanpak te kiezen en die enkele malen te herhalen.

Een aspect wat zeker niet uit het ook mag raken is dat de spieren de neiging hebben in de oude staat terug te vallen, zeker als het een situatie is die al wat langer bestaat. Geduld en doorzetting is dan nodig om uiteindelijk van de spanningen af te komen. Een bekend voorbeeld is de whiplash, een plotselinge verrekking van de spieren, die soms hardnekkig kan zijn en steeds de neiging heeft om terug te komen. 

Het gaat te ver te denken dat alle hoofdpijnklachten door massage zijn te verhelpen want er zijn vele oorzaken van hoofdpijn. Wel is het zo dat massage een zachte en laagdrempelige en snelle behandeling is die vaak kan bijdragen aan herstel. Geduld is hierbij goed; dit geldt zowel tijdens de massage - er is niks mis mee om hiervoor een uur uit te trekken, als de tijdsduur van het totale herstel - regelmatig de behandeling blijven herhalen todat het herstel volledig is. Neem voor beiden genoeg tijd: het is niet een 'quick-fix', het lichaam neemt de tijd die nodig is, en niet de tijd die wij er graag aan willen besteden.


Mededeling betreffende gezondheids maatregelen

Bij Balinesemassage wordt veel waarde gehecht aan ieders gezondheid. 
Indien u verkoudheid, griep (corona) of andere gezondheidsklachten heeft die zich makkelijk kunnen verspreiden verzoek ik u te wachten met het maken van een afspraak totdat de klachten zijn verdwenen om zo verspreiding te voorkomen.