Voorbereidingen Lomi Lomi massage

Goed om te weten over Lomi Lomi massage

Wellicht heb je vragen over deze Lomi Lomi massage, heb je er weleens van gehoord maar weet je niet precies wat je kunt verwachten, of misschien vind je het ook wel spannend wat er gaat gebeuren. Daarom deze uitleg met praktische tips en over hoe het allemaal gaat.

Praktische tips:

 • Je hoeft in principe niets mee te nemen, alles wat je nodig hebt wordt verzorgd.
 • Eet niet te zwaar en in ieder geval één uur voor een behandeling.
 • Zorg ervoor dat je je ontspannen en fris voelt voor de behandeling, neem even een douche als dat mogelijk is.
 • Als je direct vanuit drukke bezigheden komt, neem even de tijd voor jezelf. Maak b.v. even een wandelingetje voor je aan de behandeling begint.
 • Ga voor de behandeling even naar het toilet, een volle blaas is heel vervelend als je op de tafel ligt, er is een toilet aanwezig.
 • Doe sieraden af tijdens de massage of laat ze thuis.
 • Neem een haarbandje mee als je lang haar hebt zodat de haren bij elkaar gebonden kunnen worden.
 • Trek lekkere makkelijke goed wasbare kleding aan, er kan soms wat olie op komen
 • Lees het stuk ‘kleding tijdens de massage’ verderop op deze pagina. Als je kleding wilt aanhouden tijdens de Lomi Lomi massage neem dan schoon mee omdat er olie op zal komen. 
 • Make-up gaat gegarandeerd uitlopen tijdens de massage, houd hier rekening mee. 
 • Tijdens de behandeling wil je niet gestoord worden, zorg dat je niet gestoord wordt door je telefoon of andere zaken.

Hawaiaanse traditie

Kleding tijdens de massage

De massage bestaat uit lange strijkingen, veelal over de hele zijkant van het lichaam.

Volgens de traditie – en die kunnen we volgen – ligt de ontvanger van de lomi lomi voor aanvang van de massage zonder verdere kleding onder een sarong, een lichte doek.
Wanneer de massage begint wordt de doek ter hoogte van de onderrug naar omlaag omgeslagen en worden de punten naar elkaar gevouwen en in de richting de voeten gelegd. Dit maakt dat de ontvanger toch netjes en beschermd op de tafel ligt terwijl de zijkant van het lichaam vrij is voor de massage. 
Deze positie wordt zowel toegepast in buikligging als in rugligging. Wat betreft de rugligging blijft volgens de traditie het bovenlichaam onbedekt waarbij massagebewegingen over het midden van het lichaam – midden over het borstbeen – worden gedaan, om vervolgens via de zijkant van het lichaam te worden afgerond. Hierbij worden de borsten zowel bij mannen als bij vrouwen niet meegenomen in de massage aangezien dit als ongepast kan worden ervaren.

Als het niet comfortabel voor je voelt om alleen onder een sarong te liggen zonder verdere kleding, dan kun je onderkleding aanhouden.
Bedenk wel dat het onvermijdelijk is dat er olie op de kleding komt. Ook is het goed te beseffen dat de traditie niet voor niks is ontwikkeld: alle aanpassingen doen wat afbreuk aan de lomi lomi en maken het effect anders – minder intens. Besef ook dat de traditie er in voorziet dat de ontvanger zich niet ongemakkelijk hoeft te voelen: alles blijft netjes en respectvol.  Echter dat je jezelf comfortabel voelt is van het allergrootste belang voor het beste effect van de massage, meer nog dan het volgen van het traditionele ‘recept’; de keuze is uiteindelijk aan jezelf.

Intentie

De ontvanger krijgt de gelegenheid om een intentie mee te nemen: Welk gedrag of welke gedachten beperken jou en welke positieve intentie kan je daar tegenover zetten; wat zou je nodig hebben, of in jezelf willen veranderen om een positieve flow te krijgen en bevrijd te worden van de beperkingen die je ervaart. Deze intentie mag je uitspreken, of voor jezelf in gedachten nemen; het is allemaal goed. Doe wat voor jou comfortabel voelt en wat voor jou werkt.

Pule

Volgens Hawaiiaanse traditie begint de massage met een “Pule”, een gebed: Lomi Lomi is immers meer dan een massage. Een “Pule” is er voor steun voor zowel de ontvanger als de gever.

Ook volgens Hawaiiaanse traditie wordt de Lomi Lomi afgesloten met een gebaar van de regenboog, een regenboog die op de eilanden vaak te zien is en volgens de traditie een speciale betekenis heeft.
Zonder dat er het gevoel moet zijn dat het ‘zweverig’ is, wordt het moment van de Lomi Lomi toch met extra respect behandeld: het is een afgebakende tijd, als een tijdspanne die volledig draait om jou – waarin jij centraal staat.

Tijdens de massage

Tijdens de massage wordt er niet gesproken tussen de gever en de ontvanger (hooguit een enkele aanwijzing). Passende muziek geeft voor mij een meerwaarde, maar als je liever de massage in stilte wilt ervaren is dat mogelijk, we kunnen dit vóór aanvang bespreken. Achteraf is er de mogelijkheid om kort te evalueren hoe je de lomi lomi hebt ervaren en wat het met je doet.

Wat kan je verwachten van een Lomi Lomi massage

Lomi Lomi is een vorm van massage waarbij de gever van de massage heel dicht bij de ontvanger komt, zowel fysiek als ook mentaal, daarom is een goede verbinding tussen gever en ontvanger voor mij heel belangrijk.

Ik hecht er grote waarde aan dat je jezelf helemaal comfortabel voelt voor, tijdens en na de massage. De massage draait om jou, ik pas me zoveel mogelijk aan om je dat comfortabele gevoel te kunnen geven. Omdat ik als gever van de massage dichterbij kom dan bij andere massages stel je jezelf best kwetsbaar op tijdens een Lomi Lomi massage. Wanneer je nooit eerder een massage hebt geboekt bij Balinesemassage kan het een goed idee zijn om eerst, als een soort van kennismaking, een andere massage te krijgen zodat je de omgeving alvast kent en ook alvast weet met wie je te maken hebt. Dit geldt overigens ook voor mij: het is prettig te weten wie er komt voor een lomi lomi massage.

Gedragen door de golven van de zee

Zoals volgens de traditie beschreven is de Lomi Lomi als een celebration waarvan de massage een onderdeel is. Je kunt hier volledig in opgaan alsof je door de golven van de zee wordt gedragen en waarbij voor het moment al je zorgen en gedachten opzij worden gezet.

Mededeling betreffende gezondheids maatregelen

Bij Balinesemassage wordt veel waarde gehecht aan ieders gezondheid. 
Indien u verkoudheid, griep (corona) of andere gezondheidsklachten heeft die zich makkelijk kunnen verspreiden verzoek ik u te wachten met het maken van een afspraak totdat de klachten zijn verdwenen om zo verspreiding te voorkomen.