Mindfullness

Abonneren op RSS-feed

Bewustwording

Ik weet, dit verhaal is eigenlijk te lang. Ik schrijf snel te lang. En het ergste is, dat het eigenlijk ook nergens over gaat. Maar toch: neem de moeite om het te lezen en je zult begrijpen waarom ik kom tot mijn overtuiging hoe bewustwording uitermate sterk kan werken door massage en een combinatie van omgevingsfactoren.

 

Bali mindfulness

Tijdens één van mijn reizen naar Bali heb ik bijzondere ervaringen gehad met Balinese massage, wat voor mij een aanzet is geweest dit mee terug te nemen naar Nederland.

In de eerste plaats: Indonesië moet je ervaren. Het vochtige tropische klimaat nodigt uit tot een relaxte semi-actieve levensstijl. De Indonesiërs zijn zeker niet als lui te bestempelen, maar ze hebben geleerd hun energie te doseren naar een wat trage maar zekere manier van doen. En wat vandaag niet lukt, dat komt dan later wel. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

De hectiek van het westen tegenover de rust van het oosten

Wat een tegenstelling tot onze westerse cultuur. Nauwelijks gehinderd door het klimaat of invloeden vanuit de natuur zijn we gewend om al onze plannen binnen de gestelde termijn volgens de vastgestelde normen uit te voeren. Bij de minste of geringste tegenslag zijn veel mensen al meteen van hun à propos.

Toen ik voor het eerst in Indonesië kwam, met mijn westerse, wat zakelijke insteek, met mijn zakelijke reisdoel…. Hoe kon ik het weten. Je gaat door in het tempo zoals je in Nederland gewend bent, vanzelfsprekend. Even snel teruglopen naar het hotel met je pak aan om de vergeten notities op te halen, over het trottoir om tien uur in de morgen met een zonnetje. Een kilometer was het lang niet, nog niet de helft. Drijfnat van het zweet kom ik terug bij mijn afspraak, die zich daarover stiekem kostelijk vermaakt (hij weet natuurlijk wel beter), maar toch ook weer heel lief oprecht medeleven toont en aangeeft dat hij alle tijd heeft en dat ik me niet zo had hoeven haasten. Ongevraagd, vol van begrip sloft hij vervolgens naar het buffet en haalt een koel drankje voor me.

Op die manier leer je wel te onthaasten. Je zult wel moeten, want anders houd je het niet vol. En zeg eerlijk, als ik 10 minuten langer onderweg was geweest door rustig te lopen was ik relaxed en niet bezweet aangekomen en waren we net zo snel klaar geweest met ons gesprek. Om nog maar niet te spreken van die keer dat ik twee dagen langer op het eiland Derawan, voor de kust van Borneo heb gezeten: “zolang de bladeren van de palmbomen nog horizontaal waaien kunnen we niet varen, het is te gevaarlijk. Beter is het om te wachten”, zegt de Indonesiër terwijl hij zijn gebruinde oogleden wat dichtknijpt en nog wat van zijn koffie neemt. Daarna komt nog het verhaal van de eigenwijze toeristen die drie jaar geleden het beter wisten……ze zijn uiteindelijk met hun bootje afgedreven en op de Filipijnen aangekomen.
Oeff, denk je dan. Beter luister ik maar wat hij zegt en wacht ik toch maar.

Soms kun je dingen niet dwingen. Dat is wat ik geleerd heb.

En in deze setting, deze cultuur, dit klimaat, daar heb ik op Bali de Balinese massages mogen ervaren. Meestal heel luxe, ter promotie van de mooiste wellness resorts. Soms gebaseerd op Ayurveda, de eeuwenoude gezondheidstheorie die in Azië gerespecteerd wordt.

Balinese massage

In de schaduw is het best aangenaam. De fan hoog in de nok draait langzaam geruisloos rond. Een heel zacht zwoel briesje waait door de open vensters. Ik heb het vragenlijstje met de Ayurveda- vragen ingevuld en de mevrouw die aan een eenvoudig wit tafeltje met twee simpele stoelen het intakegesprek heeft gedaan, heeft naar aanleiding van mijn antwoorden pijnlijk goed mijn karakter neergezet. Ze kijkt me even indringend aan…”heb je ooit healing sessies gegeven?”. De vraag verrast me, maar toch ook weer niet echt. Ook ik kijk haar aan, echter de vraag blijft onbeantwoord. “We zullen de soort olie gebruiken die het beste bij je constitutie past” zegt ze, en ze begeleid me naar een vriendelijke dame die mij massage gaat geven. “Okay, dank u wel”, zeg ik, en volg gedwee de dame en volg haar instructies op. Ik laat het maar over me heen komen allemaal.

De massage duurt ruim een uur en is, ik had niet anders verwacht, een aangename ervaring.
Maar deze keer is er meer…. De geur van de warme olie is extra. Logisch, mrs. Jani had dat al gezegd. De Ayurveda olie. Maar al tijdens de massage merk ik het. Deze olie is meer dan aangenaam. Samen met de hele atmosfeer, de aangename massage, de bijna bedwelmende (althans zo ervaar ik het) geur. En je hebt ruim een uur waarin je werkelijk alles los laat. Er ontstaat een stuk bewustwording. Wie je eigenlijk bent, welke talenten je bezit, of je die eigenlijk wel benut in waar je dagelijks mee bezig bent. En of het ook beter kan……, of dit het is dat je wilt bereiken in je leven. En er is op dat moment niemand om diepgaand mee te praten, alleen jezelf. Ook daarna, want de rest van de middag en avond was verder vrij. Het zet je aan het denken.

Het effect van de massage was deze keer meer dan een lichamelijke ontspanning, en houdt verder de hele dag aan. Het is een onwezenlijke gevoel. Hoe het kan? Toch de Ayurveda-olie, wat kan het anders zijn. De volgende morgen zit ik met verfriste energie aan het ontbijt in het trendy restaurant nog wat na te denken wanneer ik door Eko, de hotelmanager wordt opgemerkt, die meteen gezellig druk pratend bij me aanschuift, zijn ontbijt bestelt en praat over de wandeling die we gisteren samen hadden gemaakt voordat ik naar de massage was gegaan. Met een onschuldig gezicht vraagt hij hoe nu met me gaat terwijl hij een extra Balinese koffie voor ons beiden heeft laten aanrukken.

Dit is Indonesië. Ik kan het niet uitleggen, je moet het ervaren, het is een levensstijl.

Mindfulness - bewustwording

En dat is wat ik wil proberen over te brengen naar Nederland. Een stukje rust in de drukke hectiek waarin we met elkaar leven. Een stukje levensstijl
Tijdens de massage spreek ik meestal niet veel. Niet dat het niet mag, maar concentratie vind ik prettiger. Voor mezelf, maar vooral ook voor degene die ik massage geef. Ongemerkt voelen de meeste mensen dat ook zo aan en geven zich over aan het aangename gevoel van massage. Het is de rust, het is de geur van de warme olie op de huid, de muziek, het is de energie die zich lijkt op te bouwen tijdens de massage. Even een uur alles loslaten. Woorden zijn niet nodig, je weet het zelf, alleen moet je de gedachten toelaten, het onderbewustzijn. Het is simpel, gewoon alles over je heen laten komen. De oplossing ligt in jezelf. Intussen doen de plantenextracten in de olie hun werk en bouwt zich een prettige spanningsboog op van energie. Dat is waarom ik het liefst gewoon concentratie heb tijdens de massage, wat vaak al snel wordt beantwoord.

Hier ligt tevens mijn overtuiging. Praatsessies kunnen helpen, maar wie je werkelijk bent, dat zit verborgen in je ziel. Dat weet je alleen zelf, soms onderbewust. Meditatie, alles loslaten, zonder beïnvloed te worden door anderen, want voor je het weet wordt je toch weer een bepaalde kant opgeduwd. Wanneer je er zelf voor openstaat kan de massage met aromatische olie werken als een super-meditatie. Volledig loslaten en je ware persoonlijkheid toelaten.
De olie kun je beter niet meteen na de massage afdouchen. Laat het nog minimaal enkele uren op de huid zodat de planten extracten van de olie hun werk kunnen doen. Het effect van bewustwording kan soms enkele dagen voortduren. Het is wat ik zelf heb ervaren, en wat ik van mijn klanten hoor.

Soms is het leven simpel.

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Mededeling betreffende gezondheids maatregelen

Bij Balinesemassage wordt veel waarde gehecht aan ieders gezondheid. 
Indien u verkoudheid, griep (corona) of andere gezondheidsklachten heeft die zich makkelijk kunnen verspreiden verzoek ik u te wachten met het maken van een afspraak totdat de klachten zijn verdwenen om zo verspreiding te voorkomen.